Normandië 2023

Normandië  “Operatie Overlord D-day 1944”

Achtdaagse motor-rondreis van 10 t/m 17 juni 2023

Wat ga je beleven, zien en meemaken tijdens deze themareis over de indrukwekkende landing van de geallieerden op de Franse stranden

Als eerste ga je genieten van deze motorreis met een historische achtergrond. Ik heb deze reis al diverse malen gemaakt en elke keer weer doet het iets met je. Hier is onze vrijheid ontstaan, waarin wij nu leven. Erg actueel met de gebeurtenissen die zich nu afspelen in het oosten van Europa.

De 1e dag. Je start van uit je huis op weg naar het eerste hotel in Duinkerken. Deze route mag op je eigen manier invullen, in groepjes, of via de aangeleverde route.
In Duinkerken ontsnapten de legers van Engeland en Frankrijk ternauwernood aan de Duitse achtervolging tijdens de invasie in 1940. Deze gebeurtenis die de naam Operatie Dynamo kreeg, speelde zich af van 27 mei tot 4 juni en is de boeken ingegaan als het wonder van Duinkerken. Marine en particulieren met eigen boten (in totaal 900), brachten 338.000 soldaten terug van de Franse stranden naar Engeland. De film ”Dunkirk” geeft een waarheidsgetrouw beeld van deze Operation Dynamo.

De 2e dag. Na het ontbijt gaan we vanuit Duinkerken verder langs de Franse kust op weg naar ons tweede hotel in Dieppe.
Voorbij Audinghem kom je drie kazematten tegen die onderdeel vormden van de Atlantic wall. Vervolgens passeer je de oude stad Boulogne-sur-Mer, ooit een havenplaats van de Romeinen.
Je rijdt door de haven en langs de rivier verder op de D940 naar Saint-Valery-sur-Somme, de Baai van de Somme. Je rijdt om de delta heen. Het is een van de prachtigste natuurgebieden in Frankrijk en een belangrijk gebied voor de (trek)vogels. De route gaat door het Dorpje Saint-Valery-sur -Somme. Via Le Treport, een markant havenplaats met krijtrotsen, rijd je door het havengebied. Vervolgens kon je aan in Dieppe dat bekend geworden is door de dramatische “proeflanding” van de geallieerden op 19 augustus 1942. Ruim 4.000 geallieerde soldaten, met name Canadezen, werden gedood, verwond of gevangengenomen. In Dieppe herinneren een museum en een begraafplaats aan deze catastrofe.

De 3e dag.  Dit is een dag met niet veel kilometers maar de eindbestemming is het hotel in Cabourg. Er zijn extra stops ingelast en de dag route is niet te lang zodat je op de juiste plaatsen kunt stoppen om foto’s te maken en je in te leven wat hier allemaal is gebeurd.
Je bent echt niet de enige die hier naar toe is gekomen. Elke dag trekken duizenden mensen nog langs deze route om het met eigen ogen te zien en te voelen wat hier is gebeurd.
Bij Le Poincon ga je even van de route af voor een bijzonder kijkje op de rotsen bij Eglise Saint Valery. Uitzichten, duinen, rotsen en mooie stadjes wisselen elkaar weer af. Saint-leger is weer zo’n stadje. Het open gebied gaat hier over in meer afwisselend landschap met bebossing en hoogteverschillen.
Op de grote brug steek je hier bij Le Havre de Seine over en rijd je Basse Normandië in, het westelijke deel van Normandië. Net over de brug buig je van de grote weg af en pak je de kustroute weer op (foto momentje nemen van de brug). Op je route passeer je de fraaie kustplaatsen Honfleur, Deauville, Houlgate en Cabourg. Zeker in deze stadjes krijg je een echt vakantiegevoel.

 

De 4e dag. Dit is de laatste dag langs de kust met een bezoek aan een groot museum wat veel indruk op je zal maken. Net voorbij Cabourg nader je het gebied van de invasie op 6 juni 1944. Bij de Batterij van Merville landden Britse en Canadese parachutisten in de nacht van 5 op 6 juni in gliders om deze ontzagwekkende Duitse bunkers uit te schakelen. Het museum is zeker de moeite waard om te bezoeken en er is een authentieke Douglas C-47 bij het museum opgesteld. Het Memorial de Caen is een museum dat je echt niet mag missen. Dankzij alle informatie die het museum biedt, krijg je een duidelijk overzicht van alle gebeurtenissen, van de Tweede wereldoorlog tot de Koude Oorlog. Vergeet ook niet de bunker te bezoeken, die via de achterzijde van het museum toegankelijk is. Vaste tentoonstellingen zijn: De tweede Wereldoorlog: D-Day en de slag om Normandië en De Koude oorlog.
Je rijdt vandaag het eerste deel van de route langs invasiestranden. Het eerste deel omvat de stranden Sword (Engelse troepen), Juno (Canadese troepen) en Gold (Engelse troepen). Daarna volgen dan de stranden met de codenaam Omaha en Utah (beide Amerikaanse troepen). Na Caen kom je aan bij Memorial Pegasus.
In Arromanches passeer je Musee Du Debarquement. Het is het eerste museum ter herinnering aan 6 juni 1944 en de slag om Normandië. Dit museum is gebouwd op de plaats waar de kunstmatige haven werd geplaatst, waarvan je de resten nog kunt zien op enkele honderden meters van de kust.
We komen langs de Duitse geschut batterij bij Lougues-sur-Mer. Deze was perfect opgesteld om de landing van 6 juni 1944 te weerstaan. De kanonnen waren gericht op Omaha en Gold Beach, recht tegenover de landingen. Op D-Day vocht de batterij een duel uit met de geallieerde vloot.

Bij zonsopkomst werd het definitief het zwijgen opgelegd. Nu is de batterij een van de best bewaarde  in Frankrijk en de enige plek waar nog de originele kanonnen staan, die toen in staat waren om 45 kg zware granaten 22 kilometer ver te schieten. Het uitzicht vanaf de vuurleidingspost, uitgegraven in de klif, geeft een geweldig uitzicht over de baai van de Seine. Die middag kom je langs nog veel meer stops die heel interessant zijn, zoals: Longues-sur-Mer, Point du Hoc, de D-Day experience center en het WW2-museum. We eindigen vandaag in Cherbourg-Octeville, een stad die zeker een avondwandeling waard is.

De 5e dag t/m 7e dag. De aankomende dagen zullen meer in het teken staan van lekker toeren over de mooie Franse binnenwegen. Rustpauzes kun je op je eigen manier invullen. Ons volgende hotel in Alencon, De 6e dag in Chaumont sur Tharonne en de 7e dag in Montherme tegen de Belgische grens aan.

De 8e dag.  Dit is alweer de laatste dag van deze themareis. De route begint aan de rand van de Ardennen. We rijden een groot deel van deze reis door de Ardennen via Luxemburg weer noordwaarts naar Aachen / Maastricht. Vanaf Maastricht kan ieder weer op zijn eigen manier huiswaarts keren.

Kosten inclusief

  • 7 hotel overnachtingen
  • 7 ontbijtbuffetten
  • 7 diners
  • Alle routes in GPX bestanden
  • Nederlandse reisbegeleider KNMV IVOR
  • Toeristenbelasting
  • Pechondersteuning

Prijzen

Deelnemer met motor       € 795, =
Duo passagier                      € 795, =
Toeslag 1 persoonskamer  € 265, =

Een mooie break van het motorseizoen 2023! Ga je mee? Meld je aan!
Download dit boekingsformulier, vul het in, onderteken het. Maak van het ingevulde formulier een scan of een foto met je mobiel, en mail het formulier naar onderstaand mailadres.

Heb je nog vragen? Dan kun je mij altijd bereiken via mail ivo@yourtourguide.eu of bellen naar
+31628490673

versus1000
5
20220613_151955
20220613_162828
20220613_173219